Visie

Vanaf het moment dat ik als kind in aanraking kwam met hondentraining leerde ik al vlot dat er enorm veel verschil zat in het opvoeden, trainen en/of africhten van verschillende honden. De werkhonden werden destijds beduidend anders aangepakt dan de honden die onze “buurhond” hadden kunnen zijn.

Sinds 2007, toen ik ging werken als instructeur, is er ook weer een hoop veranderd. De clicker deed zijn intrede en honden liepen aan tuigen. De correctiemethode had plaats gemaakt voor beloningsgericht trainen. Hersenwerk, balans en coördinatie ontstond. De dominantietheorie bleek verkeerd opgevat te zijn. Hondenland was massaal aan het voordoen wat hun hond moest doen (do as I do). En, mijn persoonlijke favoriet, BAT kwam uit Amerika overwaaien. Al met al is er een gigantische stroomversnelling in het aanbod wat we allemaal met onze vrolijke beste vriend kunnen doen.

Toch ligt hier voor mij als instructeur niet de nadruk op. In de basis denk ik namelijk nog steeds dat het belangrijk is dat baasjes weten wat “het fenomeen hond” inhoudt. Wat zijn de basis behoeften, hoe leert een hond en hoe communiceert hij? Het is niet mijn doel om er een circushond van te maken. Mijn doel is om te helpen bij de opvoeding en te helpen bij het ontwikkelen van een fijne en vertrouwde relatie. Daarnaast ben ik een vraagbaak als mensen het niet meer weten om zo samen met de baas te werken aan een hond die in deze maatschappij zijn draai gaat vinden. En dit allemaal op een hondvriendelijke en motiverende manier.

In mijn lessen vind ik het belangrijk dat er afwisseling is. Ter ondersteuning van het uiteindelijke doel (een stabiele metgezel) zullen diverse van bovengenoemde trainingstechnieken de revue passeren. Uiteraard zullen de bekende “zit, af, netjes aan de riem lopen en het hier komen” niet worden overgeslagen. Mijn lessen zijn ingericht voor geleiders boven de 12 jaar en honden vanaf 7 weken oud. Ik pas de les aan op verschillen in niveau of ervaring en ook in de groepslessen is er veel persoonlijke tijd. Ik werk zonder lesplan maar heb wel een duidelijk doel: de opvoeding opbouwen tot stabiliteit. De ene combinatie heeft daar meer tijd voor nodig dan de andere, niemand is het zelfde.

Bij afsluiting van een cursus wordt er geen examen afgenomen maar krijg je een certificaat van deelname.

Lijkt het je leuk om van mij les te krijgen? Neem dan contact op via Service4Dogs!

Samen, dat is het sleutelwoord
Foto credits: Annemiek Ouwerkerk