Laicka

Kenau Hasse v.d. Dorestee, 25 maart 2011

Tranen rolden over mijn wangen. Waarom deed die rothond het niet? Ik had er verdorie toch voor geleerd? Ik gaf toch les? Ik vertelde toch wekelijks aan mensen hoe ze hun hond moesten opvoeden? Mijn leven met Laicka, mijn eerste eigen hond. Wat heb ik enorm veel van je geleerd.

Foto credits: Tobias Wilcke

Ik was 26 toen Laicka, 7,5 weken oud, intrede in huize van der Meer deed. Als trotse puppyeigenaar was ik vastbesloten om de wereld te laten zien hoe goed ik een hond kon trainen, naar mijn hand kon zetten en uiteindelijk te laten doen wat ik wilde. Wat ben ik ongelooflijk hard onderuit gegaan. Laicka heeft me geleerd dat je vaak buiten het boekje moet kijken voordat je tot de oplossing komt. Ze heeft me geleerd dat niet alles maakbaar is. Ze heeft me ook geleerd dat soms de teugels loslaten of bepaald gedrag accepteren helemaal niet zo erg is. Boven alles heeft ze me geleerd dat ik thuis gewoon een trotse hondenbaas mag zijn en mijn trainingscaperiolen lekker op het trainingsveld moet laten.

Voor de buitenwereld zal Laicka vast bekend staan als een eigenwijze hond. Ze luistert naar niemand anders. Als je haar wilt aanhalen dan draait ze zich weg alsof ze zegt: “Aan mijn lijf geen polonaise”. En eerlijk is eerlijk, ik geef haar groot gelijk. Laicka is een bijzondere hond. Ontzettend wijs, zelfstandig en toch best behoorlijk onafhankelijk. Ze is geen hond die je de hele dag de les moet lezen of voorkauwen wat ze moet doen. Dat kan ze namelijk prima zelf. Een echte Hollandse Herder, als je het mij vraagt.

Laicka heeft ook maar één baas en ik ben trots dat ik mag zeggen dat ik dat ben. Mijn moeder is haar favoriete 2e. Mannen, daar heeft ze over het algemeen niet zo veel mee. Het zal wel wat met het mannelijke stukje bewijsdrang te maken hebben. Laicka is een vrouwenhond, maar wel één die pas contact zoekt op haar voorwaarden en niet andersom.

Voor mij is Laicka een gids geweest in de kynologische wereld en een spiegel in mijn privéleven. Elke dag met haar is een ontdekkingstocht, elke dag maakt ze er een klein feestje van. Ze is mijn schaduw, mijn spiegel, mijn gids, mijn allesje. Je krijgt de hond die je verdient, niet de hond die je wilt hebben.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden.
Foto credits: Ron van Dijk