Karakter omschrijving

De herdershond: trouw, intelligent, volgzaam en makkelijk te trainen. Maar… geldt dit ook voor de Hollandse herder?

Om de Hollander te begrijpen zullen we flink terug moeten gaan in de tijd, naar de 19e eeuw. De Hollander werkte samen met de herder op de weide en de heide om te helpen de kudde schapen op zijn plek te houden en te verplaatsen. Dit deed de hond zelfstandig. De hond moest intelligent en zelfstandig genoeg zijn om zelf keuzes te kunnen maken. De herder moest kunnen vertrouwen op het instinct van zijn hond. Later, toen de schaapskuddes verdwenen (en daarmee ook een grote populatie aan Hollanders) werd de Hollander anders ingezet. Boeren gebruikten de Hollander om melkkarren te trekken, het erf en het daarbij horende vee te bewaken en zelfs te helpen de koeien op stal te zetten.

Nou klinkt dit stukje wel heel mooi en romantisch, een allround hond die van alle markten thuis is maar wat staat hier nou eigenlijk?

1 Van de eerste lessen schapen hoeden

De volgende karakteromschrijving van de Hollander gold al in de 19e eeuw en geldt nu nog steeds: “De Hollander is een hond met een grote dosis zelfstandigheid en absoluut niet slaafs zoals mensen denken bij het horen van een herdershond. Deze zelfstandigheid mondt zich uit in het beter denken te weten van situaties. Wij als baas kunnen wel zeggen, dat de Hollander moet gaan zitten zodat hij een koekje verdient, maar daar denkt een Hollander vaak heel anders over. Dat vogeltje wat net weg vliegt, dat plukje gras wat even moet worden bestudeerd, die andere hond die even geregeld moet worden, er zijn tal van dingen en situaties die een Hollander vaak belangrijker vindt dan een stom snoepje of een in zijn ogen nutteloos gegeven commando. Hard aanpakken heeft geen zin, de hond zal zich afsluiten voor je en dit komt je relatie niet ten goede. Het vergt creativiteit om met de zelfstandigheid om te gaan, je zal echt leuker moeten zijn dan de situatie waar de hond zijn focus op heeft gelegd. Sommige mensen zien dit als last, andere mensen zien dit als een uitdaging.”

Bezint eer ge begint
De Hollander heeft van nature de eigenschap dingen te regelen, dat moesten ze bij de schaapskudde ook en dat doen ze vandaag de dag nog steeds. Het is geen onbekend fenomeen dat ze graag dingen najagen: katten, joggers, onzekere of kleine honden en in sommige gevallen zelfs brommers of auto’s. Dit gedrag moet je in goede banen leiden, anders is er geen houden aan. Over het algemeen zullen ze niet bijten (schapen mochten ze ook niet bijten) maar dat neemt niet weg dat het wel vervelend is als de hond ergens achteraan gaat en dit probeert te stoppen. We kunnen wel boos worden maar over het algemeen ben je gewoon stomweg te laat met reageren. Dit kan misschien negatief klinken maar het is belangrijk te weten waar je aan begint als je een Hollander neemt. Veel mensen denken het jaaggedrag er wel uit te werken met socialisatie, maar zo zit het niet in elkaar. Deze eigenschap is onuitwisbaar. Mocht je hier tegenop zien of wil je liever een hond die deze gedragingen niet heeft, kijk dan verder naar een ander ras waarbij het karakter beter bij je past.

Daarentegen heeft de Hollander een sterke drang om samen dingen te doen. Samen lange wandelingen te maken, samen nieuwe uitdagingen aangaan, nieuwe varianten van sport ontdekken. Het kan een Hollander niet afwisselend genoeg zijn. Vergeet het brave 100 meter volgen op een dood tempo. Afwisseling is het sleutelwoord. Heb je zin om een keer een workshop flyball te doen? Schroom niet om dit te proberen! De Hollander is een snelle leerling en dat zal je merken in alles wat je met hem doet. Geef hem de uitdaging waarin hij zijn geestelijke energie kwijt kan. Denk hierbij aan aanleg sporten in de vorm van schapen hoeden, speuren, zweetwerk. Behendigheid, flyball, dogdance en treibball zijn ook zeker sporten waarin een Hollander zijn ei kwijt kan, maar hij zal hier soms best wel zijn eigen plan in trekken door een parcours te maken wat hij zelf boeiender vindt. Met een flinke dosis humor zijn dit soort sporten zeer zeker aan te raden.

Fenna (Thirza van Treekzicht)
Foto credits: Tobias Wilcke
Eigenaar: Kirsten Dokman

Ook is er een speciale tak van hondensport waar, dankzij zijn gevoeligheid, niet elke Hollander geschikt voor is, namelijk IPO en KNPV. Er zijn bepaalde kennels die doelgericht fokken op honden die hiervoor geschikt zijn. Vaak blijken kruising Hollanders er geschikter voor dan stamboom Hollanders. Wel is er een speciaal NK en WK voor de Hollanders in deze sport. Mocht je toch met je stamboom Hollander deze sport willen beoefenen, kijk dan goed waar de hond wordt gekocht en overleg met de fokker over je eigen wensen zodat er een goede karaktermatch gemaakt wordt met een hond die deze druk van sport aan kan.

Een Hollander zal niet een dag lopen mokken als er niks met hem gedaan wordt, ze hebben een groot aanpassingsvermogen. Daarentegen zal je een passieve hond krijgen als je hem niet regelmatig uitdaagt. Een hond zonder lol in het leven. Laten we eerlijk zijn, een hond die alleen maar zijn tijd uit aan het liggen is, dat is toch niks?

De Hollandse herder. Een zeldzaam ras waarvan vele mensen denken dat het een kruising is. Een ras dat je niet snel tegenkomt in het normale straatbeeld. Een ras met genoeg intelligentie om zelf keuzes te maken. Een ras zonder te veel nonsens. Nuchter, loyaal, relatief gezond en zonder extremen. Een ras van eigen bodem. Een hond voor liefhebbers.

Foto credits:
Ron van Dijk